Blog

Betere ventilatie in het gebouw? Maak slim gebruik van COVID19

Nu scholen, werkplaatsen en kantoortuinen weer opengaan, wordt een goede, gebalanceerde ventilatie extra belangrijk. Want de pandemie woedt nog gewoon voort. Maar goede ventilatie is in veel gebouwen vaak ver te zoeken.

Regel je ventilatiesysteem opnieuw in om verspreiding van corona te voorkomen

Vaak waren er al klachten vóór de coronacrisis:

  1. een te hoog CO2-gehalte
  2. een slecht te regelen temperatuur en luchtvochtigheid
  3. te hoge onderhouds- en energiekosten

De oorzaak van dit alles? Vaak is de oorspronkelijke situatie van het gebouw veranderd. Er is verbouwd of functies van ruimtes zijn veranderd; waar eerst het archief zat, is nu bijvoorbeeld een vergaderzaal of kantoorruimte geworden. En het ventilatiesysteem? Dat is nog steeds ingeregeld op de oorspronkelijke situatie. Dat is vragen om problemen.

Gebalanceerde ventilatie is nu belangrijker dan ooit

Door COVID19 is een goed uitgebalanceerde ventilatie nu belangrijker dan ooit. Virologen geven aan dat dat je besmettingen kunt voorkomen door het verhogen van de ventilatie. Elk virus is anders, maar bij het coronavirus draagt een goede ventilatie bij aan de bescherming van mensen binnen en leerlingen gebouwen. Zolang er nog er nog geen covid19-vaccin is moet er meer lucht dan normaal geventileerd worden.

Hoeveel verse lucht is er nodig om verspreiding tegen te gaan?

In een normale situatie heeft een klaslokaal, vergaderruimte of kantoortuin een verse luchttoevoer van ongeveer 30 m3/h per persoon. COVID19 minder kans te geven is dat echt ruim onvoldoende. Als je het risico op virusoverdracht via de lucht wilt beperken. Moet je op een niveau zitten van 60 à 80 m3/h per persoon. Dit kun je bereiken door de verse luchttoevoer te verhogen. Dit kost natuurlijk veel meer energie, maar tijdens deze pandemie moeten we onze gezondheid voorrang geven.

Juist nu je ventilatiesysteem kosten efficiënt inregelen

Zie deze periode dus als een mooie kans om het ventilatiesysteem opnieuw in te regelen. Stem de luchttoevoer goed af op de huidige situatie van het gebouw en de functie van alle ruimtes. En nu komt het mooie, zodra er een vaccin is, kun je de ventilatie eenvoudig weer naar normale hoeveelheden terugbrengen met het bijkomende voordeel dat je ventilatiesysteem nu volledig in balans is. En dat is goed nieuws voor je portemonnee en het klimaat.

Dus wilde je toch al iets doen aan de ventilatie in je gebouw? Dan is de coronacrisis de meest kosten efficiënte periode om het goed gebalanceerd in te regelen.

Weten hoe je dit snel en efficiënt regelt?

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp