Enify

FAQs

Energie besparen. Klinkt als een goed plan, maar hoe pak je dat aan? Als je energie wilt besparen, moet je eerst het gedrag van je gebouw leren kennen. Want hoe gedraagt jouw gebouw zich nu eigenlijk op het moment dat er mensen in dit gebouw aanwezig zijn? Door te zoeken naar de gebruiksfunctie en vervolgens het gebouw hierop af te stemmen, dan kun je vaak al een hoop energie besparen. Terug naar de tekentafel en achterhalen waarom bepaalde installaties in een gebouw zijn bedacht en op welke manier gebruikers hiermee om zouden moeten gaan. En daar, juist in het opnieuw analyseren van het gebouw, daar ligt onze kracht. Ook energie besparen? Neem hier contact met ons op.

 

Energie besparen is anders dan energie verduurzamen. Lees hier meer over: Hoe energie verduurzamen?

Energie verduurzamen is het proces waarbij het minimale energieverbruik van een gebouw, wordt afgestemd op het toekomstige energieverbruik. Het is niet anders dan dat we gaan kijken naar de hoeveelheid energie die daadwerkelijk nodig is om de werkzaamheden in een gebouw te kunnen doen, waarbij opnieuw gekeken wordt naar de installaties en mogelijke veranderingen daarin. Ook energie verduurzamen? Neem hier contact met ons op.

 

Lees ook: Waarom verduurzamen?

Waarom verduurzamen? Het is voor een gebouw belangrijk om het koolstofdioxide gehalte naar beneden te brengen. Enerzijds omdat de fossiele brandstof in toekomst steeds schaarser wordt (en daarmee vaak duurder!). Anderzijds geldt er tegenwoordig een gezamenlijke klimaatakkoord, waarin meer dan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Hulp nodig bij het verduurzamen van jouw gebouw? Neem hier contact met ons op.

 

Lees ook: Hoe energie verduurzamen?

Energie verduurzamen is het proces waarbij het minimale energieverbruik van een gebouw, wordt afgestemd op het toekomstige energieverbruik. Het is niet anders dan dat we kijken naar de hoeveelheid energie die daadwerkelijk nodig is om de werkzaamheden in een gebouw te kunnen doen. Ook energie verduurzamen? Neem hier contact met ons op.

 

Energie verduurzamen is anders dan energie besparen. Lees hier meer over: Hoe energie verduurzamen? en Waarom verduurzamen?

Hoe energiezuinig is jouw gebouw? Vindt hier of je qua energieverbruik in de goede richting zit of dat je nog enkele maatregelen moet nemen om het energieverbruik naar beneden te halen. Heb je vragen over jouw energieverbruik of loop je tegen bepaalde drempels aan? Neem dan vooral contact op. Met de vele ervaring die ik tijdens mijn loopbaan heb opgedaan als coach en energiestrateeg, ben ik in staat jouw energietransitie in goede banen te leiden. 

 

Hoe meet je je energieverbruik? Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoeveel energie je verbruikt:

 

  • Vindt het terug op je energienota. 
  • Meet het via je je meterkast door je laptop aan op de p4 poort van de energiemeter aan te sluiten.
  • Ben je een kleinverbruiker? Dan houdt jouw netbeheerder het voor jou bij. Denk bijvoorbeeld aan een Liander of Enexis. 
  • Ben je een grootgebruiker? Voor grootverbruikers wordt het energieverbruik gemeten via het meetbedrijf (bijvoorbeeld: Kenter/Fudura).

Met een warmtepomp breng je je gasverbruik flink omlaag. Gezien fossiele brandstof in de toekomst steeds schaarser wordt (en daarmee waarschijnlijk duurder) en het gezamenlijke klimaatakkoord, is het hebben van een warmtepomp voordelig. Echter, hoewel het gasverbruik omlaag gaat, wordt dit gecompenseerd door je stroomverbruik: deze stijgt per kWh. Het exacte verbruik van de warmtepomp van een gebouw is afhankelijk van het minimale nodige warmte, het type warmtepomp, de isolatie van een gebouw en de bezetting van het gebouw. Advies nodig op het gebied van verduurzaming en energie-transitie? Neem dan vooral contact op. Met de vele ervaring die ik tijdens mijn loopbaan heb opgedaan als coach en energiestrateeg, ben ik in staat jouw energietransitie in goede banen te leiden.

Jazeker, er is een energie subsidie voor bedrijven, namelijk de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++). Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal hernieuwbare energie produceren. Er is dan ook een budget van €5 miljard beschikbaar. Er zijn 5 categorieën waarvoor je deze subsidie kunt aanvragen:

 

1) Hernieuwbare elektriciteit.

2) Hernieuwbare warmte.

3) Hernieuwbaar gas. 

4) CO2-arme warmte.

5) CO2-arme productie.

 

Wil je in aanmerking komen voor de SDE++ subsidieregeling? Dan moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. ✅ Er zijn algemene voorwaarden en voorwaarden per categorie. Bekijk alle voorwaarden voor deze duurzaamheidssubsidie.

Bekijk hier voorbeelden van verduurzaming. 

Ben jij op zoek naar advies op het gebied van verduurzaming? Dan ben je bij Enify aan het juist adres. Wij geven advies op maat. Elke case is namelijk anders en vraagt daarom een specifieke aanpak. Wij kijken ook graag mee met jouw situatie! Neem dan vooral contact op. 

 

Lees ook: Hoe energie verduurzamen? en Waarom energie verduurzamen?

Om voorbeelden van verduurzaming te bekijken, ga dan naar onze cases pagina.