Blog

Hoe circulair gaat de energieopslag van batterijen dan worden?

‘Over drie jaar heeft elk zonnepark een vorm van energieopslag’

Naarmate het percentage hernieuwbare energie groeit, krijgen we er steeds meer mee te maken: negatieve elektriciteitsprijzen en drukte op het elektriciteitsnet. De energiewereld kijkt dan ook reikhalzend uit naar rendabele oplossingen voor grootschalige energieopslag. Op welke manier kan energieopslag de energietransitie vlot trekken? ‘Met een relatief kleine batterij kun je veel meer uit het bestaande net halen.’

Negatieve energieprijzen werden tot voor kort gezien als toekomstmuziek, maar ineens is het moment daar. Door de coronacrisis was de energievraag de laatste maanden een stuk minder dan normaal. Bovendien werd er wekenlang amper gevlogen, waardoor het zonlicht beter instraalt en de zonnepanelen meer opleveren. Tel daarbij het prachtige voorjaarsweer op en je hebt heel veel aanbod van zonne-energie en weinig vraag. Met lage of zelfs negatieve prijzen tot gevolg.

Volgens Philippe Vanhoef en Raphael Janssens, oprichters van zonne-energieontwikkelaar Ecorus, legde coronacrisis bloot hoe gevoelig het elektriciteitssysteem is. “De opwek van hernieuwbare elektriciteit is afhankelijk van het weer. Dat zorgt voor prijsschommelingen. Als we over 10 jaar op 75 procent duurzame elektriciteit zitten, zoals in het Klimaatakkoord staat, dan zijn die schommelingen nog veel groter. Daarom hebben we oplossingen nodig om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen”, zegt Vanhoef.

Slim sturen van vraag en aanbod

Energieopslag is één van die oplossingen, maar volgens Vanhoef begint het daar niet mee. “We kunnen allereerst veel winst behalen met het slim sturen van de energievraag. Zoals een consument die de wasmachine aanzet bij een lage energieprijs of industriële afnemers die hun productieprocessen op de elektriciteitsprijs afstemmen. Grootverbruikers beginnen dat nu massaal te doen, want voor hen wijzigt de energieprijs elk kwartier. Vanhoef noemt aluminiumsmelter Aldel, die zijn elektrische ovens zo nu en dan een uur uitzet. Dergelijke ovens houden zichzelf makkelijk een uur op temperatuur. “Dat noemen ze weleens een virtuele batterij. Ook huishoudelijke apparaten en laadpalen voor elektrische auto’s kun je op die manier slim maken.”

Lees ook: Elektrische auto helpt bij opslag van stroom uit zonneparken

Ten tweede kan ook het aanbod slim gestuurd worden, door middel van curtailment: zonneparken afschakelen als er een overschot aan duurzame energie is. “Bij windenergie doen ze dat al, bij zon nog niet. Maar bij negatieve energieprijzen krijg je geen SDE-subsidie. Als je op dat moment toch je energie op het net zet, ben je eigenlijk in je eigen vlees aan het snijden. Het is logischer om je zonnepark dan even stil te leggen”, legt Vanhoef uit.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp