Blog

Klimaatinstallatie in je gebouw optimaliseren

Een optimaal afgestelde klimaatinstallatie bespaart je maandelijks veel geld én overbodige CO2 uitstoot. Bovendien neemt het comfort in je gebouw enorm toe. Maar in de praktijk blijkt het knap lastig om zo’n technische installatie precies te laten doen wat je wilt.

Als het gaat om technische installaties in gebouwen, maak ik wel eens de vergelijking met auto’s. Want net als bij de technische installaties in je gebouw zijn de natuurkundige principes van de verbrandingsmotor sinds hun introductie ook niet gewijzigd. Maar in de loop der jaren zijn alle nieuwere modellen veel efficiënter geworden en haalt men meer uit dezelfde verbrandingsmotor. Dat komt door details, hogere kwaliteit van de onderdelen en – in de laatste decennia door de steeds verbeterde software voor het motormanagement.

De bestuurder van de klimaatinstallatie
Zowel bij auto’s als bij klimaatinstallaties heb je zoiets als een bestuurder. Bij een klimaatsysteem is dat de beheerder. Van de beheerder wordt verwacht dat hij zorgt dat de klimaatinstallatie optimaal reageert op het gebruik en de bezetting van het gebouw in combinatie met de weersinvloeden. Het is zijn taak om het systeem zo in te zetten dat het verbruik laag en het comfort hoog is. Eigenlijk net zoals een automobilist kan sturen op optimaal brandstofverbruik en lage slijtagekosten van de auto, moet ook de beheerder dagelijks anticiperen en het systeem (laten) aanpassen op een manier die het meest gunstig is voor het milieu, de energierekening en de installatie zelf.

Mijn advies: let op interne veranderingen (en bezuinig daar niet op…)
Zodra er iets verandert in het gebouw, zoals ruimte die een andere gebruiksfunctie krijgt, een andere bezettingsgraad of een muur geplaatst of doorgebroken wordt, moet ook de klimaatinstallatie daarop aanpast worden. Een beheerder moet tijd en geld reserveren om de klimaatinstallatie weer optimaal en naar verwachting te laten draaien. Deze andere (nieuwe) prestatie van de technische installatie, heeft invloed op gebouwbeheerssysteem. Geef je dit te weinig aandacht? Dan werkt de technische installatie niet meer optimaal. Met klachten van het personeel of onnodig hoge energierekeningen tot gevolg.

Het optimaal anticiperen op wat er in het gebouw gebeurt is in COVID19 tijden, waarin de bezetting door thuiswerken dagelijks verandert, steeds complexer. Daarbij komen de overheidsadviezen over ventilatie. Zo kun je opeens tegen de beperkingen van je technische installatie aanlopen. Alsof je auto opeens voor een lange periode een caravan of zware vracht moet vervoeren. Waarvoor je auto helemaal niet geschikt is.

Om je huidige klimaatinstallatie optimaal te laten functioneren is de technische beheerder een enorm belangrijk persoon. Elke dag wordt er verwacht dat hij alle installaties optimaal inregelt en inspeelt op wat er die dag gaat gebeuren in het gebouw. Voorspelbaar worden. Zo voorkom je veel klachten en storingen. En hou je het energieverbruik zo laag mogelijk.

Borg je kennis
Deze dagelijkse, tijdrovende klus door de toenemende complexiteit van de technische installaties lijkt steeds meer een 24/7 job te worden. Zeker met verouderde, bestaande systemen. Want zie dat maar eens zonder real time analyses bij te sturen. Gelukkig kent een goed technische beheerder de systemen van A tot Z. Maar kent zijn opvolger dat straks ook?

Meer weten over borgen van kennis en gebouw intelligentie?
Mail me voor een vrijblijvend strategiegesprek.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp