Blog

Mijn 5 tips voor een betere ventilatie op school.

Een gezond schoolgebouw leidt tot betere schoolprestaties en een lager ziekteverzuim. Dus als je docenten en leerlingen klachten hebben over de binnentemperatuur en de luchtverversing van je school, dan pak je dat aan. Zo ook onlangs het RSG Simon Vestdijk te Harlingen.

Als projectmanager ben ik bij die school betrokken om het hele proces van levering, plaatsing en bedrijfsvaardig opleveren van de complete elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- en regeltechnische installaties.

Al met al een mooie en ingrijpende klus. Het schoolgebouw is opgebouwd uit 3 bouwlagen met een totale oppervlakte van 7000m². Dit gaan we doen:

  • Vergrootten van de luchttoevoer naar frisse scholen klasse C.  
  • Deze toegevoerde lucht moet gekoeld kunnen worden om de binnentemperatuur bij warm weer te beperken.
  • Hiervoor gaan we 2 luchtbehandelingskasten vervangen en 2 luchtbehandelingskasten moderniseren. Bovendien gaan we alle lokalen voorzien van textiele toevoerslangen.
  • We installeren een koelinstallatie om de toegevoerde lucht te koelen.
  • Ook sluiten we een aantal niet-geventileerde kantoor- en vergaderruimtes aan op de luchtbehandeling.

Bij zo’n project kan ik inmiddels wel bogen op de nodige ervaring. Mensen vragen mij wel eens: waar let je op als je het binnenklimaat van een bestaand gebouw wil verbeteren?

Energiezuinige ventilatie waar let ik op? Mijn 5 tips
Bij scholen ben ik hier altijd alert op:

  1. Past je oplossing wel bij het probleem? Een idee kan er op papier nog zo mooi uitzien, maar een ventilatieconcept kan in de praktijk minder goed presteren. Dat komt omdat mensen vaak geneigd zijn meteen in oplossingen te denken, zonder eerst goed te doorgronden wat de feitelijke onderliggende problematiek is.
  2. Zorg vooraf voor de juiste cijfers. Hoe groot is een gemiddelde klas? Hoe hoog kan de temperatuur oplopen. Als je vooraf te weinig weet, kun je nooit een goed Plan van Eisen opstellen. Je kunt dan achteraf ook nooit een aannemer of installateur erop aanspreken zodra het binnenklimaat tegenvalt.
  3. Maak je keuze tussen centrale en decentrale afzuiging weloverwogen. Soms is een decentraal ventilatiesysteem handig. Bijvoorbeeld als er te weinig ruimte is voor het aanbrengen van luchtkanalen. Maar als elk lokaal een eigen ventilatie-unit krijgt, dan stijgen de onderhoudskosten. Want voor elk apparaat moet de filter minimaal 2 keer per jaar vervangen worden. De onderhoudsmonteur alle lokalen langs. Door deze extra kosten vergroot je de kans dat de filters niet op tijd worden vervangen.
  4. Zorg bij een school altijd voor een goede spuivoorziening. In schoolgebouwen ontkom je er niet aan. Het is belangrijk dat je ramen gewoon kunt opendoen. Soms wil je kunnen luchten voor een betere luchtkwaliteit. Zorg er dus voor dat je altijd veilig en eenvoudig voldoende ramen kunt openzetten zonder dat er snel tocht ontstaat.
  5. Staar je nooit blind op energiebesparing. Om energie te besparen komt het wel eens voor dat ook de toiletafzuiging wordt aangesloten op het centrale ventilatiesysteem. Je kunt wel raden welke nare gevolgen dat kan hebben. Om het eufemistisch te stellen: een te grote focus op energiezuinigheid, kan ten koste gaan van de luchtkwaliteit…

Heb je vragen? Aarzel niet. Mail me gewoon.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp