Blog

Zo verhoogt u uw kantoorgebouw slim naar Energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet uw pand op dat moment niet aan de eisen? Dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Hoe regelt u het energielabel C?

Meten is weten. Daarom regelt u in de praktijk altijd eerst een energieadviseur die de afmetingen van uw kantoorpand in detail opmeet, de isolatiekwaliteit beoordeelt en kijkt welke installaties aanwezig zijn. Op basis van deze uitgebreide opname berekent hij of zij vervolgens een getal: de Energie-Index. Om minimaal het energielabel C te krijgen mag uw kantoor maximaal een Energie-Index van 1,3 hebben.

De kans is groot dat uw (verouderde) kantoorgebouw een of meerdere aanpassingen nodig heeft om het Energielabel C te halen.

Huidige Energielabel & NTA 8800

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Doe dan de check op de website EP-online. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, stel uw energielabel dit jaar nog op. Zo bent u zeker van uw label voor de komende 10 jaar. Zeker met het oog op de label C verplichting vanaf 2023. Sinds 2021 wordt er niet meer gekeken naar de energie-index, maar naar een waarde uitgedrukt in kWh/m2/jr. Onderverdeeld in drie categorieën, te weten:

  1. Energiebehoefte (kWh/m2)
  2. Primair fossiel energieverbruik (kWh/m2)
  3. Aandeel hernieuwbare energie (%)

Het beste startpunt: de Trias Energetica

Elke regio in Nederland maakt op dit moment zijn eigen plannen om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn. De ene gemeente kiest misschien voor een warmtenet. De ander zal misschien massaal inzetten op windenergie of zonne-energie. Omdat dit allemaal nog toekomstmuziek is, kunt u het beste uitgaan van stap 1 van de Trias Energetica:

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan; bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van de buitenschil (gevels, daken en vloeren).
  2. Maak vervolgens maximaal gebruik van duurzame energiebronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie, zoals zonneboilers of zonnepanelen.
  3. Maak daarna zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien, bijvoorbeeld vloerverwarming of een warmtepomp.

Het grote voordeel van isoleren

Van isoleren krijg je nooit spijt. Het is aantoonbaar duurzaam; na isolatie ga je veel minder gas verbruiken en ook je binnenklimaat is beter te beheersen. Vervolgens ben je heel flexibel in het kiezen van je vervolgstappen, bijvoorbeeld voor welke duurzame warmtetechnieken je kiest.

Maar weegt alles wel op tegen de kosten?

Zit je fijn en wil je per se in het huidige kantoorpand blijven als organisatie? Of maakt het niet zo veel uit? Want dan kan het misschien voordeliger zijn om eenvoudigweg te verhuizen naar een ander kantoorpand dat al een Energielabel C heeft.

Nieuwsgierig naar uw strategische opties?

Wat bedrijfseconomisch de beste stappen zijn, hangt af van veel verschillende zaken. Mail me gerust. Dan kunnen we uw beste opties verkennen.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp