Blog

3 duurzame to-do-tips voor organisaties tijdens deze 2e lockdown

Nu de overheid ons weer oproept om massaal thuis te blijven, kunnen we weer een kanon afschieten op het kantoor. Deze 2e lockdown kan een gouden kans zijn. Mijn 3 lockdown-to-do-tips voor directies met groene ambities.

Waar bedrijven en instellingen de vorige keer als een gek moesten improviseren om zich online te organiseren, zijn we inmiddels gewend aan het samenwerken via MS Teams, Zoom en andere online samenwerktools. Sterker nog: de Nederlander wil ook na coronacrisis blijven thuiswerken. Bij deze 2e lockdown kunnen we onze aandacht dus ergens anders op richten.

Je medewerkers zitten thuis, maak er gebruik van!
Met al die verlaten werkvloeren zijn er ook kansen om kantoorpanden te verduurzamen. Vanaf 2023 moet je kantoorpand van meer dan 100m2 immers minimaal energielabel C hebben. Maak er werk van zonder dat je personeel er last van heeft. Dit zijn mijn 3 tips:

1. Groot onderhoud van je (klimaat)systemen
Vaak heeft schoonmaken, onderhoud en opnieuw afstellen van de klimaatinstallatie niet de hoogste prioriteit. Maar na verloop van tijd stijgt zo ongemerkt het stroomverbruik. Lees er meer over in een eerdere blog over het optimaliseren van je klimaatsystemen.

Je bespaart niet alleen op je energieverbruik en CO2 uitstoot. Want als je gebouw klimaattechnisch weer volledig in balans is, neemt ook welzijn en de werkprestaties toe. En ook dat is pure winst.

2. Isoleren
Nieuwe HR+++ ramen, plafonds en vloeren isoleren… Isoleren is de eerste stap in energiebesparing volgens de trias energetica. En ja, isoleren is welhaast de meest ideale klus als je werknemers rustig thuis achter hun laptop zitten. Bovendien is er volop subsidie om jouw bedrijf op die manier te verduurzamen.

3. Verhuizen
Het is nobel om veel energie te steken in je huidige pand en het zo te verduurzamen en energie zuinig te maken. Maar soms is verhuizen gewoon voordeliger en sneller te realiseren. Het kan zijn dat je huisvestingskosten toenemen omdat energiezuinige kantoorpanden nu eenmaal een hogere marktwaarde hebben. Maar de kosten van gas, water en licht kunnen dan ook flink dalen. Al met al is dit een business case die makkelijk te maken is.

Snel weten wat de beste optie is?
Laten we eens vrijblijvend, sparren op strategisch niveau. Mail me.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp