Blog

Doorpakken naar energielabel A verstandig?

Sommige ondernemers, schoolbesturen en vastgoedbeheerders denken graag vooruit. Zij denken: als ik toch kosten moet maken voor het halen van energielabel C, waarom dan niet meteen doorpakken naar label A?

Vanaf 2023 heb je voor je kantoor groter dan 100 m² minimaal energielabel C nodig. Maar de verwachting is – mede door de afspraken in het klimaatakkoord  – dat deze norm binnenkort verder wordt aangescherpt.

3 redenen om door te pakken naar energielabel A

  1. We kunnen extra maatregelen verwachten. “Er is al veel werk verricht,” aldus Voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord: “Maar duidelijk is ook dat we de druk en het tempo moeten opvoeren.” Ook volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is de kans groot dat de vereiste afname van CO2-uitstoot met 25 procent dit jaar niet wordt gehaald. En dat terwijl we dit jaar een handje worden geholpen door CoronaMede daarom dreigt Urgenda weer naar de rechter te stappen extra maatregelen te eisen van het kabinet.
  2. Je wilt niet steeds achter de feiten aanlopen. Als ondernemer of bestuurder wil je niet steeds opgejaagd worden door nieuwe maatregelen. Het werkt demotiverend als je net hebt gezorgd dat je Energielabel C haalt, om vervolgens te horen dat je – ik zeg maar iets – 4 jaar later de energieprestaties verder moet opschroeven naar Energielabel B. Dat is geen prettig vooruitzicht. Zeker niet gezien alle energie en focus die je er nu al hebt ingestopt.
  3. Je bent toch al bezig. Misschien moet er een flinke verbouwing komen. Waarom zou je dan stoppen bij Energielabel C? Je moet immers nogal wat in gang zetten. Als als je energielabel C wilt halen, sowieso: je moet uitzoeken wat de huidige status is van je kantoor, verbeterpunten voor je kantoorpand bepalen, kijken welke financiële (subsidie)regelingen er zijn, de gewenste verbeteringen laten uitvoeren en opnieuw het energielabel vast laten stellen. Wil je dat proces bij elke aanscherping van de norm herhalen?

Dus ja, waarom niet?
Als je zeker weet dat jouw kantoor op dit moment geen Energlabel C haalt? Dan kun je overwegen om meteen door te pakken naar Energielabel B of A. Zo maak je een efficiencyslag op het hele Energielabelproces. En bedenk daarbij dat zo’n hoger Energielabel je ook veel oplevert:

  • Door betere isolatie krijg je te maken met lagere energiekosten.
  • Er zijn nu volop subsidies te krijgen om de werkzaamheden te financieren
  • Het label kijkt ook naar verwarming, koeling, luchtvochtigheid en ventilatie. Dus krijgt je kantoor ook een gezonder binnenklimaat. Daarmee voorkom je productiviteitsverlies en uitval van je medewerkers.
  • Je vastgoed wordt meer waard
  • Je vastgoed wordt toekomstbestendiger.
  • De overstap naar duurzame technieken wordt eenvoudiger.

Een laatste opmerking
Ieder gebouw is natuurlijk anders en bedrijfseconomisch moet het allemaal maar net passen. Gelukkig hoeft het allemaal niet in 1 keer. Via een meerjarenplan kun je op jouw tempo toewerken naar je geambieerde energielabel. Van Energielabel C maak je dan een haalbare tussenstap naar je grotere ambitie. Zoals de ambitie in x jaar energieneutraal of naar gasloos.

Weten wat voor jouw vastgoed de slimste optie is?
Mail me voor een gesprek op strategisch niveau.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp