Blog

Verduurzamen bestaande bouw. Wat levert het op?

Sommige vastgoedbeleggers zijn traag met het verduurzamen van hun vastgoed. Gek, want zo prijs je jouw vastgoed straks uit de markt. Als vastgoedbezitter kun je maar beter je portefeuille op tijd verduurzamen. Maar let op: neem geen overhaaste beslissingen!

Het loont steeds meer om je vastgoed duurzamer of zelfs energieneutraal te maken. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Je voldoet aan wet- en regelgeving. Eigenaren van een kantoorpand  groter dan 100m2 zijn inmiddels al wakker geschud. Zij mogen van het huidige Bouwbesluit 2012 hun kantoorpand in 2023 niet meer verhuren als het pand niet minimaal Energielabel C heeft. En dit is pas een tussenstap. Het is de verwachting dat kantoren in 2030 Energielabel A moeten hebben. Geen overbodige luxe in het licht van het klimaatakkoord. Want volgens TNO is ongeveer 40% van de CO2-uitstoot in Nederland afkomstig van bestaand vastgoed, zoals woningen, kantoren en winkels.
  • Je vastgoed wordt aantrekkelijker voor huurders. Steeds meer mensen zijn bereid meer te betalen voor duurzame diensten en producten. Ook steeds meer bedrijven willen klimaatneutraal ondernemen. Duurzame panden hebben zo steeds meer aantrekkingskracht. Bovendien hebben ze ook een lagere energie- en waterrekening. Alleen daarom al zijn ze aantrekkelijker voor (nieuwe) huurders. Duurzaam vastgoed leidt dus tot minder leegstand. Bovendien profiteren je huurders vanbetere isolatie en binnenklimaatsystemen. Daarmee verbeter je immers het comfort en verhoog je de arbeidsproductiviteit en tevredenheid van werknemers. Je huurder is je dankbaar.
  • Je vastgoed stijgt in waarde. Terwijl de vraag naar duurzame panden de komende jaren steeds meer zal toenemen, blijkt dat bijna de helft van de kantoren in 2019 nog niet voldoet aan de duurzaamheideisen die vanaf 2023 gelden. Een pand dat er wel aan voldoet wordt hoger getaxeerd omdat bestaande huurders langer blijven én het trekt potentiële nieuwe huurders aan.
  • Er is volop subsidie. In een eerdere blog heb ik voor gebouwbeheerders al 5 interessante subsidieregelingen voor het verduurzamen van vastgoed besproken. Met een subsidie verlaag je jouw eigen financiële bijdrage en verhoog je dus de return-on-investment.

Duurzaam vastgoed loont.
Kortom, door je vastgoed te verduurzamen maak je jouw vastgoedportefeuille toekomstbestendig. Maar wel een kanttekening: zomaar een partij zonnepanelen op je dak zetten, is niet altijd verstandig. Dat zette ik al in een eerder blog uiteen: wat bedrijfseconomisch de beste stappen zijn, hangt af van veel verschillende zaken.  

Weten hoe je jouw vastgoedportefeuille kosten efficiënt verduurzaamd?
Vraag nu een gratis strategiegesprek aan.

Deel dit artikel

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp